05.02.2020. *Dođite i saznajte tko su bili… “Svjetski ljudi, a naši Čazmanci – Aleksandar Marks i dr. Ivo Horvat”*, 18 h

Ovim događajem kojim sve zainteresirane želimo upoznati sa svjetskim ljudima, a našim Čazmancima, Aleksandrom Marksom i dr. Ivom Horvatom, započinje edukativni muzejski program “Moj zavičaj – to sam ja!”.

Početak je u 18h, u kinodvorani Centra za kulturu Čazma.

O Aleksandru Marksu (1922.-2002.), animatoru, crtaču, redatelju, ilustratoru i dizajneru, jednom od istaknutih članova Zagrebačke škole crtanog filma, autoru prvog hrvatskog crtanog filma u boji (Crkvenkapica, 1954.) govorit će Snježana Pintarić, ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti (Zagreb). Naime, dvadesetak radova iz Gradskog muzeja Čazma trenutno se nalazi na posudbi u okviru velike izložbe “Od imaginacije do animacije. Šest desetljeća Zagreb-filma” (MSU, 30.1.-14.6.2020.), što je idealna prilika da se ukaže na širi značaj svjetski nagrađivanog Čazmanca, Aleksandra Marksa.

O prof. dr. Ivi Horvatu (1897.-1963.), poznatome hrvatskom botaničaru svjetskoga ugleda, rodom iz Čazme, govorit će prof. dr. sc. Maja Popović, predstojnica Zavoda za veterinarsku biologiju Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Osim mnoštva znanstvenih i stručnih radova posebna vrijednost koju je prof. Horvat ostavio u naslijeđe botanici i botaničarima je njegov herbarij. Na bezbrojnim terenskim istraživanjima i znanstvenim putovanjima diljem Hrvatske i Europe sakupio je vrlo bogat herbarski materijal neprocjenjive vrijednosti. 

Gošćama predavačicama pridružit će se i Jadranka Kruljac Sever, ravnateljica Centra za kulturu, Gradskog muzeja Čazma, koja će u osnovama istaknuti vrijednosti Memorijalne zbirke Aleksandra Marksa i Memorijalne zbirke dr. Ive Horvata koje Gradski muzej Čazma baštini u okviru svog muzejskog fonda.

Ulaz je slobodan!

%d blogeri kao ovaj: