08.12. 2019. *Predstava “Gastarbajterski Božić”*, 19 h

GLUMAČKA DRUŽINA “HISTRION”, Zagreb

Redatelj: Zoran Mužić

Glume:

Jozo – Joško Ševo, Marija – Ankica Dobrić, Pripovjedač (glas) – Zlatko Vitez

Autor teksta i glazbe: Mate Matišić

GASTARBAJTERSKI BOŽIĆ je rani dramski tekst Mate Matišića, napisan baš za Božić, prije 29 godina. Inspiriran je tekstom Petera Turinija: JOZEF i MARIJA, a svoju je premijeru doživio 1988. godine pod naslovom BOŽIĆNA BAJKA.
Radnja predstave se događa na samu Badnju večer u praznom trgovačkom centru, u kojem su prisutni samo čistačica – Marija i noćni čuvar – Jozo; igrom slučaja oboje hrvatski gastarbajteri.
To su žena i muškarac zrelijih dobi koji su cijeli svoj radni vijek proveli teško zarađujući za kruh u tuđini.
Danas čeznu samo za mirovinom…
Humor, ironija, emocije, čežnja za domovinom i nadasve ljubav isprepliću se u ovoj vješto napisanoj komediji s elementima melodrame.

Marija i Jozo – naši junaci iz istog su zavičaja krenuli u svijet u potrazi za boljim životom, ali i prisiljeni političkim okolnostima onog vremena.
Zbivanje je smješteno u prepoznatljivo okruženje sadašnjice, jer i danas, kao i nekad Hrvati napuštaju domovinu u potrazi za boljim životom.
Isti su to gastarbajteri kao oni od jučer, ovi današnji ili oni od sutra…
Ljubav koja se dogodi na kraju životnog puta Marije i Joze, na sam Božić, zaslužena je pobjeda nad nedaćama života, pobjeda vječnog zavičaja nad dramom opskurnog preživljavanja na koje su osuđene generacije Hrvata na privremenom radu u tuđini.

Cijene ulaznica za predstavu:

30,00 kn za učenike, studente i umirovljenike;

40,00 kn za zaposlene;

0,00 kn (besplatne ulaznice) za invalidne osobe te članove Dramske družine Centra za kulturu Čazma i njihovu voditeljicu.

%d blogeri kao ovaj: